Historik 70-80 talet 


Om det var svårt med damverksamheten i en klassisk "ungkarlsklubb" som Götaholm var det desto naturligare att en breddning på seniorsidan skulle lyckas. Götaholm har alltid haft rykte om sig att vara en kamratförening och oldboys-laget har länge haft en viktig funktion som sammanhållande kraft för en aning överåriga gentlemän. När klubben firade 50-års jubileum arrangerades följdriktigt en oldboysturnering, en tävling som värdarna var ofina nog att vinna själva. Åren mitt på 70-talet befäste även på andra sätt hur viktigt det är med bredd. A-lagets bästa säsong (sexa i div 4) inföll samma år som både B-och ett nystartat C-lag fick guldmedaljer för tätplatser i var sin reservserie (C-laget startade i reservklass 7 och avancerade på 4 år en serie varje år sedan var stopp).

1978 inleddes en lång period där Götaholm varje höst hamnade i mitten av 5:an. Bertil Jansson, Stellan Nilsson och Roberto Jacobsson avlöste varann som tränare, men det dröjde ända till 1984 innan Leif Elvestål kunde lotsa A-laget tillbaka till division fyra, via 2:a platsen efter Qviding (en upphöjelse som dock varade två år).

Även om det på ytan såg ut som stiljte för föreningens seniorer var de tidiga 80-talsåren viktiga på ett annat plan. Rekryteringen av nya ungdomar hade varit eftersatt ett tag och det var 15-åringar som var Götaholms yngsta spelare när Ingvar Börjesson beslöt sig för att dra igång knattelag 1980.

Nysatsning på ungdomen

Med 73-lagets födelse inleddes den ungdomsverksamhet, som satte sin prägel på 80-talets Götaholm-idag har klubben sju pojklag med ca 120 spelare sammanlagt. Och luckan mellan årgångarna har täppts igen-för första gången på sex år har GBK i år juniorlag i seriespel.

De senaste åren har också visat att enträget ungdomsarbete inte bara ger en bred bas, det skapar också bra lag. I fjol gick 73-orna till kvartsfinal i Arbetets pojk-cup, året innan tog 75:orna sig till semifinal i GT cupen, distriktets största tävling med 60-deltagande lag.

Det finns alltså anledning att se positivt på föreningens framtid, återväxten verkar tryggad och hela Götaholm har friskt blod lagom till 65-årsfirandet. Det förändrades några saker på avgörande sätt för klubben året- 1988. Först flyttade ungdoms-och sedan seniorsektionen in i egenhändigt renoverade lokaler i gamla Nylöseskolan, sedan fick en spännade serie bästa möjliga upplösning för A-laget.

 

 


A-lag 1988

Öv frv: P. Andersson, S-Å Blom, G. Johansson, T. Iljin,S. Jonasson, K. Meyer, R. Svedberg. M frv: R. Johansson, Leif Elvestål (trän), G. Blom, H. Wedberg, K. Dristig, P. Laanemets, L-E Brodén. S frv: A. Pettersson, S. Sjögren, D. Andersson, M. Backström, P. Berntsson. P. Larsson.