Historik 40-50-60 talet 


40-talet

1942 instiftades Gamlestadsmästerskapen, Götaholm blev mästare efter en hård strid mot IF Stendy och först efter förlängning stod Götaholm som segrare med 3-2 , segermålet slog Vy Gunnar Karlsson in. Dom två övriga Götaholmsmålen nickade "Raggen" Johansson in. 1943 spelades finalen åter mellan Götaholm och Stendy, Götaholm vann med 2-0.

Under hela 40-talet höll Götaholm sig sedan kvar i elitserien, undantaget var ett tur-och-returbesök i klass 2 som ledde fram till en överlägsen serieseger 1949.

50-talet

50-talet blev sedan ett prövningens decennium för GBK. Det började med svårigheter att få ihop lag i samband med militär beredskap och två år i följd hamnade Götaholm på sista plats i serierna. För första gången sedan 20-talet tvingades klubben sänka sig till klass 3-spel. Just den här perioden var utan tvekan Götaholms tyngsta under alla år och den som i fösta hand skall äras för att klubben överlevde och kom tillbaka var kassören Sten "Boss" Gustavsson. "Boss" en av Götaholms största eldsjälar. Jobbade som materialförvaltare i slutet av 40-talet, tog sedan över kassörsjobbet 1950 (var klubbens allt i allo under 50-talet) och skötte detta fram till 1967.

60-talet

Vändningen kom efter tre år i trean och tre till i tvåan var Götaholm så tillbaka till Elitserien 1958. Det var en ny generation spelare som förde upp klubben genom serierna och 1960 blev sedan det verkliga märkesåret. Först och främst blev det uppflyttning till nationella seriesystemets division 4, ännu högre status på det lokala planet hade segern i GP-cupen där Marieholm BOIK finalbesegrades med 3-0. Samma år blev det också ordning på lokalfrågan, Götaholm kunde flytta in i Gamlestadens Medborgarhus.

Under 60-talet kan man säga att Götaholm blev ett etablerat division 4-lag. Som bäst kom klubben sexa 1961 och 1968. Under perioden var man nere och vände i Eliten två gånger, bl a ledde tränaren Lars "Galento" Johansson och lagledare "Lalla" Johansson sitt unga lag till en klar serieseger när klubben firade 40-årsjubileum 1964.

 

 


Pojklag på 60 talet

 

 


Seriesegrare 1964