Historik 30-40 talet 


30-talet

Nu följde en lyckosam femårsperiod. Varje säsong fram till våren 1931 delades det ut silvermedaljer till Götaholmsspelarna - och eftersom tvåorna flyttades upp varje år var GBK klart för Elitserien spelåret 1931-32.

Debuten i det högre seriesystemet gick utmärkt, första året blev laget trea och läget var lika ljust när vintervilan kom hösten-32, Götaholm slogs med fyra andra lag om serieledningen. Men våren! Klubben drabbades av sin första längre motgångsperiod någonsin och den förväntade tätplatsen byttes mot nedflyttning till klass 2.

1934 firade Götaholm sitt första jubileum. Klubben slog på stort: dels med fest på Coldinordens restaurang, dels med en jubileumstunering på Kvibergs plan (segrare Partille IF som också bildades 1924).

Efter tre år i klass 2 tog Götaholm serien med bred marginal 1936 och året efter fortsatte det av bara farten. Tack vare en andraplats efter Hisingstad gick GBK upp i Västsvenskan - mellankrigstidens motsvarighet till dagens division två! Det här året var det inte bara i seriesystemet Götaholm närmade sig de stora alliansklubbarna, på grund av planbrist i östra stan spelades alla hemmamatcher på Ullevi lilla plan.

Besöket i den högre fotbollsvärlden blev dock kortvarig, det blev degradering direkt. En anledning var säkert att manskapet började bli rätt ålderstiget, det var dags för en generationsväxling och när många av trotjänarna lämnade in 1938 fortsatte marchen nedåt. När det blåstes för avspark-39 var Götaholm tillbaka i klass 2.

Arvtagarna växte snart in i de blå-vita tröjorna och redan 1941 blev det serieseger och comeback i Elitserien.

Gamlestadsvallen invigdes

Söndag den 24 augusti -41 kl 11:00 invigdes Gamlestadsvallen som bestod av två ypperliga fotbollsplaner. Denna dag skrevs det historia i Götaholm, vår store ledare Bror Krafft initiativtagare och pådrivare i Gamlestadens Idrottsallians och den som starkt bidrog till Gamlestadsvallens tillkomst gick först i ledet vid invigningen. En av våra största fotbollsspelare "Raggen" Johanssonblev förste målskytt på den nyanlagda planen i matchen mot Utbynäs som Götaholm vann med 2-0

 

 


Lennart "Lalla" Johansson

En av Götaholms största profiler genom tiderna. Debuterade 18 år gammal den 6/6 1938 på Påskvallen mot Varbergs BOIS, matchen var den sista i Västsvenskan förlust med 6-2, "Lalla" gjorde Götaholms 2:a mål. Efter den matchen var "Lalla" bofast i A-laget under 20 år och specialiteten var straffar 24 stycken i rad utan miss. På 90-talet var "Lalla" vår trivselpappa.


1941 invigning av Gamlestadsvallen

Stå.frv: Bertil Jakobsson, Rune Gustafsson,Stig Hast,"Raggen" Johansson, "Lalla"Johansson, Roy Axelsson, Giron Johansson.M-raden: Rune Svensson, Evert Andersson,Rune Droz. Sitt frv: Olle Johansson, Rolf Berg, Stellan "Bella" Larsson.